[Shabac Gaming Zone]
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

[Shabac Gaming Zone]

Forum CS Servera [Shabac Gaming Zone]
 
PrijemPrijem  TražiTraži  Registruj seRegistruj se  PristupiPristupi  

 

 Chip Tuning

Ići dole 
AutorPoruka
speedy
Novi Clanovi
Novi Clanovi
speedy


Broj poruka : 28
Godina : 32
Location : na 4 tocka
Koji automobil vozite? : Opel kadett suza 1.3 |suzana|
Datum upisa : 13.03.2008

Chip Tuning Empty
PočaljiNaslov: Chip Tuning   Chip Tuning Icon_minitimeČet Mar 13, 2008 7:16 pm

Diesel motor je već dulje vrijeme izuzetno prihvaćen na tržištu, a njegov udio i dalje raste. To je razlog više da chiptuning nije samo trenutna moda nego će se sve više tražiti. Pitanje je što se može kod današnjih diesel motora napraviti? Naprimjer, moguće je promijeniti turbopunjač ili veći hladnjak turbopunjača i sl. Ali na taj bi način i troškovi narasli na astronomske visine.
Dakle jednostavnije je posjetiti tunera i dobiti oko 20%-40% više snage.

Kao što postoji različiti izbor tipova vozila i stalne promjene kod proizvođača vozila, isto tako postoji i ogromna količina različitih ECU-a. Mi pokušavamo biti u toku sa vremenom. Već sada se ispituju i prilagođavaju ECU-i koji će se pojaviti na tržištu u novim vozilima kroz 6-12 mjeseci. Čim jedno takvo vozilo stigne na tržište odmah tražimo jedno test vozilo i počinjemo sa testiranjima .Nakon vađenja ECU-a iz vozila očitamo sve originalne podatke i parametre iz chipa pomoću tzv. Utility-software-a. Naši inženjeri mogu sve te podatke analizirati, provjeriti i korak po korak promijeniti. Nakon 300 ponekad i 600 sati intenzivnog rada svi su novi podaci pohranjeni u eprom i spremni za ugradnju u ECU.
Tuneline vozilo ispituje na vlastitim ispitnim valjcima. Danas sigurno nitko nemože napraviti dobar tuning ako nema ispitne valjke.
Naravno to nije kraj našeg posla jer se uz stalna poboljšanja na motorima i mi moramo brinuti da sve nove parametre uzimamo u obzir i paralelno dopunjavamo podatke na našim epromima. Rezulate tuninga, osim što ih dobije ispisane u obliku dijagrama, svaki kupac, ako želi, može provjeriti u dijagnostičkom centru.

CHIPTUNING I UPRAVLJAČKA KUTIJA (ECU)

Upravljačka kutija motora (ECU) je zadužena za ispravan rad motora, tj ona kontrolira i upravlja sa svim važnim parametrima motora. Ona regira na svaku promjenu pritiska na gas i u odnosu na vanjske parametre, npr. vanjska temperatura, tlak zraka, temperatura motora... koje tijekom vožnje prima kroz različite senzore koji sa velikom preciznošću prikupljaju te podatke te ih šalju u ECU i time prilagođava i kontrolira rad motora u nastalim uvjetima.

Kako?
Svi ti podaci se memoriraju u jednom čipu. ECU sve te podatke uspoređuje sa svim tvorniči zadanim parametrima koji određuju ubrizgavanje goriva, paljenje, pritisak turbine i Lambda sondu.Točka paljenja se određuje prema opterećenju motora i vanjskim parametrima. Dalje se prema optimalnoj količini goriva i optimalnoj točki paljenja proračunava optimalni pritisak turbine.

Kroz ciljano kompjutersko programiranje naravno unutar područja tolerancije (zadanog tvornički) ti se parametri mijenjaju tako da maximalna snaga i maximalni okretni moment uz obaveznu potrebu za dugi vijek trajanja motora i minimalnom potrošnjom goriva stoje u najpovoljnijem odnosu za određeno vozilo.

Kroz to se dobiva povećana snaga motora, a pogotovo pojačani okretni moment. Pojačanje snage je između 20-40% kod turbomotora odnosno između 8-12% kod ostalih, a to se odražava kroz bolje ubrzavanje i nešto veću krajnju brzinu. Motor je puno "življi" i snažniji s time da je vijek trajanja motora i njegovo svakodnevno korištenje uz redovito servisiranje (kod kvalitetnog tuninga) jednak kao kod serijskog motora


zaključak: uz iste uvjete(način) vožnje vijek trajanja motora ostaje isti, potrošnja goriva čak i manja, ali uz znatno bolja ubrzanja i krajnju brzinu.

DODATNI UPRAVLJAČKI MODUL ILI CHIPTUNING - ŠTO JE BOLJE?

Povećavanje snage kod turbo diesel motora je vrlo popularna tema. Na tržištu postoji veliki broj raličitih ponuđača i proizvoda za tuning. To dovodi do zbunjenosti kupaca koji ne znaju za kojeg ponuđača i proizvod bi se odlučili, jer ne znaju prednosti ili loše strane raličitih proizvoda.

U principu postoje dva osnovna tehnička rješenja koja dovode do pojačanja snage motora:


1. dodatni upravljački modul-tzv. powerbox
Takav se modul preko konektora spaja na instalaciju automobila prije upravljačke kutije. On je spoj između uprav.kutije i njezinih perifernih dijelova(senzora).
Rezultat ugradnje takvog modula je povećana snaga i okretni moment motora, ali kakve su posljedice?
Tako ugrađen modul poboljšava performanse motora, ali istovremeno u različitim režimima vožnje šalje krive podatke u ECU. To se dešava zato što je modul samo distributer parametara prema ECU, ali ne može ih uspoređivati sa vanjskim parametrima i prema njima usklađivati rad motora. Najčešća greška je informacija iz modula za premalom količinom goriva koju onda upravlj.kutija ispravlja, ali to ima za posljedicu promjenu informacija o količini zraka, početku ubrizgavanja...odnosno nepravilan rad motora, npr.j ako pojačana emisija ispušnih plinova, veće termičko opterećenje motora i moguće "cukanje "u vožnji. Posljedice mogu biti: smanjen vijek trajanja motora, povećana potrošnja goriva, pojačani dim iz auspuha, prijevremeni kvar katalizatora...
Takav modul sa danas vrlo lako može naručiti poštom i svatko ga može sam ugraditi ali nema načina potpuno ga prilagoditi i uskladiti sa motorom.


2.modifikacija serijskog ECU-a- chiptuning
ECU motora radi sa jednim extremno kompliciranim i inteligentnim software-om koji upravlja sa svim parametrima i podacima da bi motor radio uravnoteženo. Osim toga ima i funkciju kontrole kako bi zaštitila motor od šteta koje bi nastale nepravilnim radom. Stručno napravljeni software omogućava da uz više snage funkcionira i serijski postav kontrole svih važnih funkcija ECU-a. To znači da takav motor može bez problema (grešaka) proći sva potrebna testiranja npr.ekotest. Zbog veće iskoristivosti motora moguće je i smanjenje potrošnje goriva i do 10%.
Nažalost na tržištu postoji zaista mnoštvo neozbiljnih ponuđača raznoraznih rješenja za povećanje snage motora pa je kupcu zaista teško odabrati pravoga. Ovakve zahvate ne može raditi nestručna osoba jer samo uz provjerenog tunera sve prednosti tuninga mogu biti iskorištene, a bez posljedica na vijek trajanja motora i vozila.

CHIPTUNING - ŠTO SE ZAPRAVO IZA TOGA SKRIVA

Kao što već znamo kod današnjih modernih motora sa unutrašnjim izgaranjem svi parametri vezani za pravilan rad motora su kontrolirani od strane ECU-a. U stvari radi se o jednom malom kompjuteru, ali sa vrlo velikim mogućnostima, koji prima sve podatke od svih senzora koji su na njega spojeni. Nakon obrade tih podataka šalje ih prema motoru, npr. prema sustavu za ubrizgavanje goriva , sustavu za paljenje i sl.
Chiptuning je zapravo novo podešavanje (optimiziranje) tih parametara što kroz izmjenu kompjutorskog programa vodi do izmjene parametarskih tabela (3D mapa). Koji se parametri mijenjaju ovisi najviše o tipu motora. Najčešće se radi o količini goriva koje se ubrizgava, o pritisku turbine kod turbomotora, ako se radi o benzinskom motoru o točki paljenja, a ako se radi o diesel motoru o točki ubrizgavanja. Međutim to nije sve jer se konačno precizno podešavanje definira kroz podešavanje još puno ostalih parametara.
Rezultat takvog podešavanja najuočljiviji je kod turbo motora.

Povećanje snage između 20-40 % i značajno poboljšanje okretnog momenta postiže se bez problema, što se primjećuje pogotovo kod ubrzavanja, a utječe i na povečanje krajnje brzine.
Najvažnije je da u normalnom režimu vožnje ne dolazi do povećanja potrošnje goriva, naprotiv pod jednakim uvjetima korištenja kao prije tuninga potrošnja se smanjuje čak od 0,5 do 1 litre na 100 km. To je informacija dobivena od naših kupaca. Kod motora bez turbo punjača su mogućnosti povećavanja snage naravno puno manje, realno između 5 i 7 %, pa su prema tome i rezultati povećanja okretnog momenta puno manji. Svi programi sa svojim kontrolnim 3D mapama, a ima ih oko 180 i sa svojim varijablama, ima ih oko 4000, su memorirani na jednom chipu (eprom). Memoriranje podataka na jedan čip može se napraviti samo jednom, a nakon toga podaci se na tom čipu više ne mogu mijenjati.

CHIPTUNING - ZAŠTO NE KOD PROIZVOĐAČA?

Zbog toga što proizvođač vozila koji svoja vozila prodaje po cijelom svijetu mora zadovoljiti različite uvjete korištenja u pojedinim državama,npr: kvaliteta goriva, emisija ispušnih plinova, različite vanjske temperature, preveliki servisni intervali, različiti uvozni i uvjeti osiguranja vozila koji ovise o snazi motora.
Ukratko mora napraviti puno kompromisa u motoru i u upravljačkoj jedinici. Zbog takvih ograničenja svaki proizvođač u serijskoj proizvodnji proizvede jedan vrlo konzervativan proizvod koji može bez dodatnih zahvata zadovoljiti uvjete na većini tržišta. Upravo iz tih razloga tuneri u mnogim zemljama uspješno rade svoj posao.
Zahtjevi za tuningom stalno rastu, jer zapravo omogućavaju kupcima da voze automobil sa karakteristikama koje su stvarno željeli.

Na kraju nadamo se da smo vam barem malo objasnili i približili svijet tuninga i pomogli da bez straha donesete odluku o posjeti vašem tuneru.
Nazad na vrh Ići dole
 
Chip Tuning
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
[Shabac Gaming Zone] :: Automobili :: Tuning automobila-
Skoči na: